ארגז כלים לזוגיות – מציאות, או אשליה?

זמן קריאה: 3 דקות

עדיין לא מצאתי באתרי המכירות ארגז כלים לזוגיות

פגישות רבות של טיפול זוגי, מתחילות בבקשה לקבל ארגז כלים לזוגיות. כלומר ניצבת מולי, המטפל, בקשה לפתרון הבעיות על ידי סט של כלים שאתן לזוג. עם הניסיון, למדתי שזו כמיהה לתקווה וציפייה לעתיד טוב יותר, המונע משברים במהלך הזוגיות. הרי בסופו של דבר, זוגות מגיעים לטיפול בעקבות משברים שונים כמו שיעמום, בגידה, חוסר הבנה, תחושה של חוסר ערך מצד בן/בת הזוג, תפיסות חינוך שונות, דילמה אם להישאר בזוגיות ועבודה על פרידה שתשמור על הילדים. אלו רק מספר דוגמאות למשברים, שבני הזוג לא הצליחו להתגבר עליהם והם מתוסכלים ומיואשים מהניסיונות שעשו. כתוצאה מהניסיונות הכושלים ומתוך המצוקה, הרצון המובן מאליו הוא להגיע לטיפול ולקבל "ארגז כלים". המשאלה היא שאולי יהיה גם ארגז במבצע, בצבע זוהר עם פרחים ואולי אם אפשר שיגיע בגם באריזה וורודה ואופטימית.

מציאות או אשליה?

המושג ארגז כלים ליחסים הוא בהגדרה ערטילאי ולא מובן. האם מה שמתאים לך מתאים גם לשכנים שלך? יש לשער שלא. מצד שני, אולי במקרה לך ולשכנים שלך יש בעיה דומה. מה שמתאים לאדם אחד, אינו בהכרח מתאים לאדם אחר. לכן, ארגז כלים כמו שרואים אצל בעלי המקצוע שמגיעים לתקן לנו את המכשירים שהתקלקלו, לא נמצא. בניגוד ליחסים המתהווים בין אנשים, מכשירים מיוצרים בסדרות זהות ולכן יש להם חלקי חילוף שניתן לשים אותם בארגז. מערכות יחסים, הן בעצם ביטוי חי של האנשים הנמצאים בתוכן ולכן הן משתנות כל הזמן. מוכרת לך ההרגשה של מתח, תסכול, חוסר אונים וייאוש בהמתנה לטכנאי. מוכרת האשליה שהוא בעל ידע והיכרות עם הבעיה, עוד לפני שהגיע ואבחן אותה? בדומה, התחושות לפני ההגעה למפגש הראשון של טיפול זוגי מעלה מתח, חרדה, חוסר אונים ומשאלה שמהמפגש הראשון יימסר לך ארגז כלים, שאפשר יהיה להגיע הביתה, לפתוח ולהשתמש. למעשה לפני המפגש מתעוררת משאלה, שהארגז יהיה תפור במיוחד על פי המידות שלנו, שיהיה מותאם לבעיות שבגללן הגענו בכלל להבנה שאנחנו זקוקים לעזרה. גם משאלה להרגיש הקלה מיידית בסיום המפגש הראשון. לכן התשובה שלי היא, שארגז כלים מוכן מראש, אני לא יכול לתת וזו אכן אשליה. יחד עם זאת, במהלך הטיפול, אפשר יהיה להכיר לעומק ולערוך מפה של היחסים. מפה זו, היא תהווה בסופו של דבר, את "ארגז הכלים" התפור למידות שלכם. כך שבסופו של דבר, האשליה הופכת למציאות.

מהי מפת יחסים של הזוגיות?

המרכיב המרכזי של הזוגיות, הוא היחסים בין שני אנשים. הסיבות והתנאים לכניסה לזוגיות ובניית היחסים, הם אישיים לכל זוג. מפת היחסים, נרשמת על הדף הדמיוני כבר מהפגישה הראשונה. המפה, משתנה מיום ליום, מחודש לחודש, משנה לשנה ואתם מבינים כבר את הכוונה. מה שאני עוזר לבני הזוג להבין, הוא את דפוסי היחסים המשתחזרים באופן לא מודע. דפוסי היחסים, בין השאר מחברים חיבורים ומייצרים תחושות של קירבה והבנה. בנוסף, הם מייצרים באותה המידה את המריבות, את חוסר ההסכמות, את השתיקות האיומות ולפעמים גם בגידות ופרידות. כולנו פועלים מתוך רגשות. גם אם אנחנו לא מודעים לכך, הרגשות תמיד מפעילים אותנו. בנוסף, אנחנו פועלים גם מתוך חשיבה, היגיון ותכנון. הרגש והחשיבה אינם עובדים זה עבור זה. אלה שני גורמים מכריעים בכל מערכת יחסים שלפעמים נמצאים בניגוד אינטרסים וגורמים לבלבול. מפת היחסים, נבנית באמצעות תהליך היכרות עמוק עם כל אחד מבני הזוג, היכרות עם מערכת היחסים הזוגית והיכרות שלמערכות היחסים עם בני המשפחה. אני משתף את בני הזוג במהלך כל הטיפול בהשערות שלי מה קורה ביניהם. מה מפעיל ומה מופעל אצל כל אחד במצבים החוזרים על עצמם אותם בני הזוג מגדירים. למעשה, נערך מיפוי משותף, המעמיק מפגישה לפגישה ונעשית התבוננות על היחסים במהלך השבוע שעבר בין המפגשים.

מפת היחסים הזוגית היא ארגז הכלים

מפת היחסים, מאפשרת בסופו של דבר להבין מה מפעיל, מה מעצבן, מה מתסכל ומה לא מאפשר לדבר. היא מלמדת מה נבנה עם השנים, מה התקבע. היא מלמדת ממה כל אחד מבני הזוג חושש ונמנע ביחסים. היא גם מלמדת היכן כל אחד מבני הזוג מרגיש הכי בטוח ונעים במערכת היחסים. הרי מערכת יחסים היא מערכת חיה ומשתנה, על פי מה שקורה לכל אחד ממרכיבי המערכת. בני הזוג, הילדים, העבודה, המשפחה המורחבת והחברים. בנוסף, מערכת היחסים הזוגית מתקיימת גם כשבת הזוג נמצאת בנסיעת עבודה וגם כשבן הזוג נמצא במילואים. במהלך משבר במערכת היחסים הזוגית, לרוב באים לידי ביטוי החלקים התוקפניים, ו/או הנמנעים המלווים בצעקות ובשתיקות, במריבות, בבגידות ועוד.

ככל שהמשברים חוזרים על עצמם ללא יכולת אמיתית להבין מה גרם למשבר, כך מתרבים המשברים וכך מתגברות התחושות השליליות. לכן, כשבני זוג מחליטים ללכת לטיפול, כל המשברים, כל הניסיונות וכל הכישלונות שנצברו ביחסים, באים איתם לפגישה הראשונה. מכאן, שמובן כל כך הרצון לצאת עם משהו מהפגישה. עם ארגז כלים וורוד שניתן יהיה לפתוח בבית ולהרגיש הקלה. נכון שארגז כלים וורוד אין לי בקליניקה. אבל, יש לי כבר מהמפגש הראשון מפת יחסים ראשונית ביותר, שאפשר לקחת הביתה. מפת יחסים צנועה. מפת יחסים ביישנית. מפת יחסים שנוצרה ביחד. מניסיוני, ההתנסות ביצירת מפת יחסים מביאה איתה קצת הקלה וקצת אופטימיות. זאת, גם אם בני הזוג הגיעו על מנת להיפרד בצורה יפה, מפת הדרכים תוביל אותם בסופו של תהליך, למטרה.

דילוג לתוכן