התקיעות מוציאה אותך מהדעת?

זמן קריאה: 3 דקות

אם רק יכולתי לעשות לפחות צעד אחד, ההרגשה שלי הייתה משתפרת

החלום מוכר, המטרה ברורה, התקווה נגמרה והתסכול אין סופי. לו רק היה ניתן לעשות משהו, הייתי עושה. אם רק היו דוחפים אותי, זו כבר הייתה התחלה שיכלה להוביל אותי להצלחה. ידוע לי מה אני רוצה וגם למה אני רוצה לממש את המטרה שלי. ברור לי שאם הייתי שם, הייתה לי תחושה טובה, הייתה לי הקלה משמעותית וגם תחושה של סיפוק. כן, סוף סוף בלי התקיעות שמלווה אותי כל החיים. כל פעם שהיו לי חלומות ומטרות, פשוט התגלגלתי לאן שדחפו אותי החיים. נמאס לי, אני רוצה לצאת מהתקיעות. גם עכשיו, כשאני יושב וכותב את המאמר הזה, יש רגעים שאני תקוע. המחשבות מטיילות להן לכל הכיוונים. אני לא מצליח להתרכז. הכלבה מבקשת עוד ליטוף ועוד תשומת לב. היא נובחת, מסתכלת בחלון ובעצם אני בורח מהחלום שלי, לכתוב עוד מאמר. כזה שידבר לאנשים שסובלים מאותו הקושי, כזה שיהיה מובן. מאמר שיכנס עמוק ללב עם הקריאה. כן, יש לי הרבה מטרות ואני צף עם המחשבות שלי לעולמות אחרים ותוך כדי כך מקליד. הנה, כבר עשיתי צעד אחד. כבר אני מרגיש קצת פחות תקוע.

מה מפריע לצאת מהתקיעות?

יש לכולנו מחסומים בדרך. חלקם מוחשיים וחלקם רגשיים. את המחסומים המוחשיים, פשוט יותר לזהות והכלים לשחרר אותם, הם לרוב גם באמצעים מוחשיים. למשל, אם מה שתוקע את התהליך הוא חוסר תקציב, הפתרון יהיה בסופו של דבר באמצעות כסף. אבל, יכול להיות בסיטואציה הזאת גם מחסום רגשי. למשל, פחד. פחד ממה? פחד לקחת הלוואה ולקחת סיכון כלכלי. פחד להתחייב להחזיר את ההלוואה. אפשר למנות עוד כמה פחדים סביב התחייבות להלוואה. למעשה, המחסומים הרגשיים, הם הקשים ביותר עבורנו והם גורמים בסופו של דבר לתחושת התקיעות. כמו בדוגמה של לקיחת הלוואה, יכולים להתעורר פחדים שקשורים לניסיון החיים שלנו. כשמתעורר מחסום רגשי למשל פחד, הוא מפעיל מנגנוני תגובה שונים. בין השאר, הפחד יכול לעורר תגובה של הימנעות. ההימנעות היא למעשה סוג של הגנה מפני הפחד. אם הפחד מספר שהלוואה תוביל אותי לעוני ולמחסור, ההימנעות מגינה עלי, כך כשלא אבצע את הפעולה. כתוצאה מכך, לא אהיה עני ולא אסבול ממחסור.

מחסומים רגשיים

חסם רגשי הוא למעשה כפי שציינתי, תגובה לרגש שלילי קשה. לרוב, ניסיון החיים מפגיש אותנו עם מצבים קשים בילדות, בהתבגרות, בבגרות ובזיקנה. אירועי חיים קשים וגם אירועי חיים המעוררים רגשות סוערים, משפיעים על האופן בו אנו חווים את העולם ועל האופן בו אנחנו מתמודדים עם פתרון בעיות. ישנם דפוסים רגשיים שחוזרים על עצמם במצבים דומים ואז החסם הרגשי מעורר לתגובה דומה. זאת, גם כשהסיטואציה שונה לחלוטין מהסיטואציה הראשונה, המכוננת את הרגש השלילי.

ניקח את הדוגמה של לקיחת הלוואה בשביל מטרה כלשהי. לשם כך, נניח שהסיפור של הפחד הוא התדרדרות לעוני ולמחסור. יש לשער שהפחד מעוני ומחסור התעורר אי שם בעבר, בעקבות אירוע בו חוויתי עוני ומחסור. אבל, נניח שהיום, אני במקום אחר. מצאתי את עצמי במצב כלכלי סביר ובמציאות בה אם אקח הלוואה, יש לי את היכולת להחזיר אותה בתשלומים חודשיים קטנים למשך שלוש שנים.

המחסום הרגשי, הוא הפחד שמתעורר סביב המחשבה על לקיחת ההלוואה. המחשבה על לקיחת הלוואה, מעוררת, בצדק, פחד מעוני וממחסור. למה אני אומר בצדק? מאחר וניסיון החיים לימד אותי שהעולם מסוכן ואפשר להגיע בו לעוני ולמחסור. הרגש של הפחד הוא ראשוני ועצמתי ולכן הוא מעורר באופן אוטומטי תגובה של הגנה, למשל הימנעות. זו התקיעות שאני חווה. במציאות, אני יכול לקחת הלוואה שקולה שלא תאיים על מצבי הכלכלי. בפועל, אני לא מסוגל לממש את שיקול הדעת שלי. במילים אחרות, הרגש השלילי מנצח. שוב, אני תקוע.

טיפול אישי וטיפול זוגי ליציאה מתחושה של תקיעות

תקיעות יכולה להיווצר גם בתוך מערכת יחסים זוגית. אותם מנגנונים של חסמים רגשיים, מתעוררים גם בתוך יחסים זוגיים. אני מכיר זוגות רבים, שבמהלך הטיפול הצלחנו לזהות את המחסומים הרגשיים, שהובילו את היחסים שוב ושוב לתחושה של תקיעות אצל בני הזוג. לאחר שהחסמים אותרו, ופשר היה לראות איך ההגנות מפני הרגשות השליליים מפעילים את בני הזוג. יכולנו ביחד במהלך הטיפול לקבל את התגובות הרגשיות וגם לשנות אותן. כך, היחסים הזוגיים השתפרו והרבה מטרות יכלו להגיע לידי מימוש.

בטיפול פרטני, העבודה עם החסמים הרגשיים נעשית באופן אישי. אני עוזר, באופן דומה, לזהות את החלומות ואת המטרות שנשארים ללא מימוש. ביחד, אנחנו לומדים לזהות את הרגשות השליליים המתעוררים מול סיטואציות בהווה. אלו המונעים מהחלומות ומהמטרות להגיע לידי מימוש. אני עוזר לזהות מה הן התגובות המתעוררות בעקבותיהם. בנוסף, אני מנסה לעזור לשמוע את "הסיפור" של הרגשות השליליים מן העבר, על מנת שנוכל לבנות "סיפור חדש" בהווה. בעזרתו, אפשר יהיה להצליח לפעול אחרת בסיטואציות המעוררות רגשות שליליים ועל ידי ההבנה של הדינמיקה, לצאת מהתקיעות.

דילוג לתוכן